Hoeselt Vrugger   |     Contact   |     Zoeken
 
 

 

Te hooi en te gras

Onze nieuwjaarsbrief bij de jaarwende ...

HGSG 50 jaar !

null

In het voorbije jaar werd, na een periode van onzekerheid door een aanslepende pandemie, opnieuw contact aangeknoopt met ons publiek en onze sympathisanten.

Er konden opnieuw evenementen worden georganiseerd, waarop diverse aspecten van ‘Erfgoed in Hoeselt’ in de belangstelling werden geplaatst.

Bij het begin van een nieuw jaar geven wij naar gewoonte op deze website een overzicht van de activiteiten ten van het voorbije jaar overlopen en wordt er een vooruitblik gegeven op hetgeen er te komen staat in het volgende werkjaar.
_____


Een overzicht van onze activiteiten in een druk jaar.

Bij de aanvang van het werkjaar zijn de inventarisatiewerken gewoon verder gezet.
Eén tot twee dagen per week waren minstens 2 kernleden actief met het klasseren, optekenen en inbrengen van stukken, die nog nieuw waren binnengekomen.
In maart werd een eerste bestuursvergadering gehouden waarop de activiteiten voor 2022 werden bevestigd.

_____


Erfgoeddag 2022 maakt school

Op zondag 24 april werd in het historisch kader van de oude Broedersschool een tentoonstelling opgezet onder de titel “Het ontstaan van de onderwijsinstellingen in Hoeselt”.
null
null

Alle onderwijsinstellingen in Hoeselt kwamen aan bod en met fotomateriaal en oude voorwerpen werd een stemmige evocatie gegeven.

_____


Gelegenheidstentoonstelling Lambrecht Lambrechts op 9 en 10 juli

Naar aanleiding van een herdenking van de 90ste verjaardag van het overlijden van de Hoeseltse dichter en folklorist tijdens het jaarlijkse zomerconcert “Omdat ik Vlaming ben” organiseerde de HGSG een tentoonstelling in de Sint Brixiuskerk van Schalkhoven.
null
_____


Jaarlijkse uitstap
Voor de jaarlijkse uitstap was een bezoek gepland aan de drievoudige tentoonstelling over het einde van het Romeinse Rijk in de musea en de dom van Trier. Vanwege de uitzonderlijk hoge temperaturen werd dit evenwel in laatste instantie afgelast.
null
In plaats daarvan werd een bezoek met gids geregeld aan de Tongerse O.L.Vrouwbasiliek en de tentoonstelling “Imperium Romanum” in het Galloromeins museum te Tongeren.
null

_____













Publicatie van Brochure over “De Jeugdkapel”
null

Op vraag van de inrichters van de ‘kaarsjesprocessie naar de Jeugdkapel’ werd er een mooie uitgave gerealiseerd over de bouw en de geschiedenis van de Jeugdkapel. Zie meer op
_____


Open Monumentendag 2022

Voor de jaarlijkse editie van Open Monumentendag werd er dit jaar afgestapt in Romershoven en daarbij hadden onze drie kernleden uit Romershoven de krijtlijnen al uitgetekend.
null

Dorpswandeling, op zoek naar verdwenen ‘monumenten’

Bij de dorpswandeling verwelkomde Mia Ketelslegers de bezoekers aan de kerk om 10u30, 13u en 15u, waar ze over het ontstaan en de groei van Romershoven vertelde. Ze leidde de belangstellenden langs de site van de Mot en bracht ze naar de Bruggestraat, waar Jean Pauly het van haar overnam. Hij vertelde over de verdwenen kapel en van andere goederen op een wandeling naar het oude domein van Sitsingen.
De wandelaars keerden dan terug naar de kerk.

Bezoek aan de Sint-Jan-Baptistkerk

Met de welwillende medewerking van Roger Stulens en de leden van het kerkbestuur werd de Sint-Jan-Baptistkerk opengesteld. Piet Snellings, die zich in de materie had ingewerkt, gaf de uitleg over de merkwaardige bouwgeschiedenis van de kerk en de zeer interessante kerkschatten.
De bezoekers mochten voor de gelegenheid in de klokkentoren klimmen, waar zij de klokken en de huisvesting van de kerkuilen konden zien en ook een kijkje nemen boven op het kerkgewelf.

Romershoven klompendorp
Het derde luik van Open Monumentendag 2022 handelde over het verdwenen klompenmakersambacht in Romershoven.
Amper een tweetal vergeelde foto’s, enkele paar oude klompen, een werktuig en wat verdwenen herinneringen die niet volledig waren gereconstrueerd waren de aanzet om er iets mee te beginnen.
We kregen een tip binnen om in een museumcollectie in Vlijtingen een collectie klompenmakerswerktuigen te gaan opvragen voor een tentoonstelling. Jos Jans haalde dit materiaal en bouwde met nog enkele leden een mooie tentoonstelling uit in De pastorij.
Hij leidde er de vele bezoekers, die soms van ver buiten de provincie kwamen, rond en vertelde hun het verhaal van een ambacht dat rond de helft van vorige eeuw definitief uit Romershoven verdween.

Nochtans:
enkele bezoekers, die zelf een huis restaureren in Romershoven, waren zeer geïnteresseerd en dankzij “onze” Hoeseltse Open Monumentendag is de collectie klompenmakerswerktuigen intussen al naar Romershoven teruggekeerd, waar zij ook zal blijven. Maar daarover binnenkort meer …
_____

Na dit evenement, een maand later op 15 oktober, was er een belangrijke verjaardag voor onze vereniging. Juist 50 jaar geleden werd, weliswaar niet onmiddellijk onder die naam, de 'Hoeseltse Geschiedkundige Studiegroep' opgericht.


Heeft u aanvullende informatie, vragen of opmerkingen?
Mail gerust naar reacties@hoeseltvrugger.be