Hoeselt Vrugger   |     Contact   |     Zoeken
 
 

 

Voorvaderen

Jaarkrans bij moeder Wizza en vader Jozef in de Dreef

Johan Gerits

Ons winterverhaal komt dit jaar uit de herinneringen van Jaak Lambrechts (°1921 - + 2017), door hem in 2001 opgetekend als Jeugdmijmeringen van 1921 tot 1945. Zij geven ons een idee van het dagelijkse leven in het Hoeselt van 100 jaar geleden.
null

Geniet van de getuigenissen van een jeugd midden in het dorp in de periode tussen de twee oorlogen, in een tijd dat het leven aan een veel lager tempo op de cadans van de seizoenen en het kerkelijk jaar werd geleefd.

null

______________
» Lees meer



De bewoners van de Hof van Oprode

Jacques Jehaes

Wie kent er niet de boerderij Wenkes van de familie Voes op de hoek van de Groenstraat met de Daalstraat?
null
Het bouwjaar is niet 1742, jaartal dat op de gevel vermeld staat, maar dit van de verbouwing van een lemen naar een stenen hoeve. Immers de oorspronkelijke Hof van Oprode gaat minstens terug tot de dertiende eeuw.










Wie zijn nu de opeenvolgende bewoners van deze vierkanthoeve?
» Lees meer



“Op de drempel van het nieuwe jaar …”

Marc Gonnissen




Op de drempel van het nieuwe jaar is het goed even stil te staan bij de verwezenlijkingen van de afgelopen periode en daarna een vooruitblik te geven van de goede voornemens voor het nieuwe jaar.

» Lees meer



Barzeele, sinds 1929 in Hoeselt aanwezig

Jacques Jehaes

In vroegere publicaties kwamen de Hoeseltse familienamen regelmatig aan bod. Ga maar eens naar het “Volledig Archief” waar je onder de rubriek “Voorvaderen” onder meer volgende onderwerpen tegenkomt:
- Mijn naam is ….
- Verjans, van Hoeselt tot in Amerika.
- Peukes, of waar de naam van de Geritsen vandaan komen.
- Jehaes, made in Hoeselt.

Sommige namen vindt men hier sinds mensenheugenis terug (Jehaes, Thoelen, Stulens, Daenen, Mercken…), andere zijn helemaal verdwenen (Quest, Crusemeckers…), en tenslotte zijn er die de weg naar Hoeselt hebben weten te vinden en intussen helemaal ingeburgerd zijn!

In deze laatste categorie bevindt zich “Barzeele”

Arthur Barzeele, een jonge man uit Lo, in de buurt van Veurne, geboren in 1892, behoort tijdens de Groote Oorlog als soldaat tot de 11°Linie. Als oud-strijder heeft hij trouwens verschillende eervolle onderscheidingen ontvangen.

In de loop van 1919 (hij is dan nog niet gedemobiliseerd), moet hij dagelijks vanuit Hasselt, met een camion levensmiddelen in Maastricht gaan ophalen. Hijzelf is niet de chauffeur, maar de begeleider. Op een zekere dag hebben zij pech: in Mopertingen valt de camion in panne en
is Arthur samen met zijn compagnon verplicht ter plaatse te blijven tot men hen zou komen depanneren. Dit houdt in dat ze ook naar logies moeten uitkijken. In de buurt is er gelukkig een café/afspanning bij Moors.
Of het eten en het logement zijn meegevallen en hoelang de herstelling van de camion heeft geduurd, weten we niet, maar wat we wél weten is dat Arthur smoorverliefd wordt op de dochter des huizes nl. Catharina! Liefde op het eerste gezicht bestaat dus echt! Achteraf gezien zal dit voorval bepalend zijn voor zijn toekomst.
de foto vergroten...

» Lees meer



Hoeselt, maandag 29 april 1483

Christiane Jacobs


Jan Proenen is priester en woont in het centrum van Hoeselt, tegenover het kerkhof; zo ongeveer rechts, of ten oosten, van de poort van het huidig "Frans klooster".
Jan is niet meer van de jongsten en daarom wil hij tijdig orde stellen op zaken voor het geval dat...

Op maandag 29 april 1483 gaat hij naar Tongeren om daar, in de Maastrichterstraat, voor een notaris en getuigen zijn testament te maken. Hij heeft trouwens al eens eerder, in 1445, aan de kerkelijke overheid de toestemming gevraagd om een testament te mogen maken... maar het leven ging verder, hij was toen vermoedelijk nog niet eens halverwege...

Het zal geen simpel testament worden, want Jan Proenen is niet alleen priester, hij is ook vader en grootvader. Hoogstwaarschijnlijk in die volgorde.
... Alhoewel pater Alex Coenen zaliger respectvol suggereerde dat Jan vóór zijn priesterwijding getrouwd was en vader werd van een dochter.
Sorry pater.

In die tijden is het priesterschap veelal geen 'roeping' maar een, door de ouders bepaalde, uitgelezen carrière voor een jongere zoon uit een welgestelde familie - goesting of geen goesting.
» Lees meer