Hoeselt Vrugger   |     Contact   |     Zoeken
 
 

 

Hoeselt Vrugger

'Open Kerkendag' in Schalkhoven op zaterdag 1 en zondag 2 juni 2024

Verjans Jos

null

Op 1 en 2 juni gaan dit jaar de 'Open kerkendagen' door. Deze tweedaagse Erfgoedactiviteit is een uitgelezen moment om onze gebedshuizen eens op een andere manier te tonen aan het brede publiek en we doen dit in samenwerking met de Kerkraad van de Sint Brixiuskerk.

We nodigen u graag uit in de Sint Brixiuskerk van Schalkhoven !

We zijn dit jaar te gast in de Sint Brixiuskerk van Schalkhoven, die naast de Sint Stefanuskerk van Hoeselt centrum ook een "Open Kerk" is en op geregelde tijdstippen geopend is voor het publiek.

De Sint Brixiuskerk, waar momenteel geen geregelde erediensten meer plaatsvinden, maakt deel uit van het opgestarte kerkenbeleidsplan, waar bij een herbestemming vroeg of laat mogelijk is.
null
null
Oude kerk en nieuwe kerk
Dit neemt niet weg dat zowel het kerkgebouw zelf maar ook haar interieur en de aanwezige religieuze attributen en kunstwerken nog steeds de moeite waard zijn en een interessant religieus erfgoed uitmaken.

De organisatie gebeurt samen met de kerkraad en we hebben dit jaar twee bijzondere tentoonstellingen opgezet:

Meer dan 700 jaar pastoors in Schalkhoven
In het Haspengouws plattelandsdorp van amper enkele honderden inwoners tellen we sinds de 13de eeuw vele zielenherders. We hebben ze voor jullie opgelijst.
Van de meesten kennen we enkel de duur van hun verblijf in Schalkhoven, maar van een aantal leren ons de archieven enkele opmerkelijke wetenswaardigheden.
Kom zien en luisteren wat onze vrijwilligers u tonen en vertellen.

Hoeseltse kaarten uit de ‘Atlas der Buurtwegen’
Van 15 maart tot 30 april vond in de Bilzerse bibliotheek een tentoonstelling plaats over de Atlas der Buurtwegen uit 1840.
null

De ‘Atlas der Buurtwegen’ was een kaartenverzameling die van iedere zelfstandige gemeente de buurtwegen uit die gemeente beschreef. In een bijgevoegde lijst werden ze opgesomd met hun benaming en een tweede lijst somde de eigenaars van de percelen op, die langs deze buurtwegen waren gelegen.
De opdracht bestond erin van iedere gemeente uit Hoeselt en Bilzen de Atlas te nemen en er een interessante plaats of “landmark” uit te nemen en daarvan het verhaal te vertellen.

Wij tonen u tijdens Openkerkendagen de landmarks, die we hebben gekozen voor Hoeselt, Romershoven, Schalkhoven, Sint-Huibrechts-Hern en Werm.Heeft u aanvullende informatie, vragen of opmerkingen?
Mail gerust naar reacties@hoeseltvrugger.be