Hoeselt Vrugger   |     Contact   |     Zoeken
 
 

 

Archief Kiekjes gekeken | March 2008

Opgraving van een grenspaal in Romershoven (1975)




Toen in 1959 de weg van Romershoven naar Diepenbeek verhard werd, verdween de oude paalsteen die de grens aangaf tussen Romershoven, Hoeselt en Diepenbeek onder de grond.



Voetbalploeg Valencia Broek (1916)

Deze opname werd gemaakt vóór het clublokaal "bij Mariannes Betje" in 1916, bij gelegenheid van een overwinning op Broekkermis, vandaar de bloemen op de voorgrond. Bij het ontstaan van deze voetbalploeg werd korte tijd eerst de benaming "Vlaamse broeders" gebruikt. Vrij snel erna werd de clubnaam veranderd in "De Valencia Broek". Witgroen waren de kleuren van de vereniging. De kentekens onder de vorm van een bal, eveneens wit en groen, werden aangekocht in Luik.



Hooitijd in Lowiskes Bemd (1916)

Deze foto werd genomen in 1916 in "Lowiskes Bemd", om opgezonden te worden naar Jannes Thewissen Fons (Lambrechts Alfons) en Jannes Thewissen Pé (Lambrechts Peter), "geïnterneerd" in Nederland tijdens de oorlog 1914-1918. Lowiskes bemd, ook de kerkbeemd genoemd, 28 roeden groot, eigendom van de kerkfabriek Sint Stefanus, werd gepacht door de 2 families Louis Lambrechts-Loosen en Jan Thewissen-Stulens, onderling verwant.



Klompenmakerij in Althoeselt (1916)

Deze foto werd in maart 1916 gemaakt op de binnenkoer van het ouderlijk huis Goffin. De foto werd gestuurd naar Marcel Slegers, krijgsgevangene in Duitsland. Zeven personen waren werkzaam in deze klompenmakerij: werkleider Jef Goffin en zijn helpers Jan Goffin, Harie Simons, Egide Vanormelingen, Lambert Parthoens, André Slegers en Jan "van Tongeren" (waarvan de familienaam onbekend is).
De andere afgebeelde personen werden erbij genomen.



Tamboer Janssen (1928)

Hier poseren de "de Toneelvrienden" van Hoeselt, bij gelegenheid van de opvoering van "Tamboer Janssen" in de oude Gildezaal in 1928.
Dit toneelstuk werd door deze groep ook opgevoerd in Kortessem.